အခ်ဳိမႈန္႔ရဲ႕ ေကာင္းက်ဳိးႏွင့္ အခ်ဳိမႈန္႔နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ လူေတြ စိုးရိမ္မကင္းျဖစ္မႈ
အခ်ဳိမွဳန္႕ကို Monosodium glutamate လို႔ေခၚၿပီး အတိုေကာက္အေနနဲ႔ MSG လို႔ ေခၚေဝၚၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အခ်ဳိမွဳန္႕ကို က်မတို႔ ေန႔စဥ္စားသုံးေနၾကတယ္ဆိုတာ သိၾကပါသလား။ အခ်ဳိမွဳန္႔ဆိုတာ glutamic acid ပါဝင္တဲ့ ဆိုဒီယမ္ ဆားဓာတ္သာျဖစ္ၿပီး က်မတို႔ရဲ့ ကိုယ္ခႏၥာနဲ႔ မိခင္ႏို႕ေတြမွာ သဘာဝအလိုက္ ပါဝင္တဲ့ဓာတ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မွဳိ၊ အသားေတြနဲ႔ Vegemite လို အစားအေသာက္ေတြထဲမွာလည္း ပါဝင္တဲ့အရာ ျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒီအခ်ိဳမွဳန္႕ေၾကာင့္ အစားအေသာက္ေတြရဲ့ အရသာက ပိုမိုေကာင္းမြန္လာရတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ဳိ႕မွဳန္႕ အရသာကို အရသာခံတဲ့ ပညာရွင္ေတြက umami အရသာလို႔ ဖြင့္ဆိုၾကပါတယ္။ အရသာမွာ ခ်ဳိတယ္၊ ခ်ဥ္တယ္၊ ခါးတယ္၊ ငံတယ္စသည္ျဖင့္ အဓိပၸပာယ္ဖြင့္ၾကေပမယ့္ အခ်ဳိမွဳန္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ တစ္မ်ဳိးတည္း အဓိပၸာယ္ဖြင့္ဖို႔ ခက္တဲ့အတြက္ umami လို႔ ေခၚၾကၿပီး အူမာမီရဲ့ အရသာကေတာ့ ခ်ဳိတယ္၊ အရသာေလးတယ္၊ အသားအရသာ အနည္းငယ္ပါတဲ့အရသာရွိတယ္လို႔ ဖြင့္ဆိုၾကပါတယ္။
အခ်ဳိမွဳန္႕ဟာ အစားအစာေတြထဲမွာ သဘာဝအတိုင္း ျဖစ္ေပၚလာတယ္လို႔ ဆိုေပမယ့္ ဂ်ပန္သိပၸံပညာရွင္ Kikunae Ikeda ဆိုသူက ၁၉ ၀၈ ခုႏွစ္မွာ အရသာတစ္ခုအေနနဲ႔ ပထမဆုံးအၾကိ္မ္ ခြဲျခားသတ္မွတ္လိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီသိပၸပညာရွင္ဟာ seaweed ဆိုတဲ့ ေရညိွေရေမွာ္ပင္ကို ျပဳတ္လိုက္ရာကေန က်န္ရစ္တဲ့ အျဖဴေရာင္ အခဲေတြဟာ အရသာရွိတဲ့အရာေတြလို႔ သိလိုက္ၿပီး အဲဒီအရသာကို သူက အူမာမီအရသာလို႔ နာမည္ေပးလိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ အာဂ်ီနိုမိုတိုလို ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕အထုတ္ေတြ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ၾကရာက အာရွတခြင္သာမက အေမရိကန္၊ ၾသစေၾတးလ်နဲ႔ တျခားႏိုင္ငံတကာအထိ ျပန္႔ႏွံ႕သြားခဲ့ပါတယ္။
အခ်ဳိမွဳန္႕ကို ေရညိွေရေမွာ္ပင္ကို ခ်က္ျပဳတ္ရာက က်န္ရစ္တဲ့ အျဖဴေရာင္အစိုင္အခဲေတြဆီက ရႏိုင္သလို တျခားအရာကေနလည္း ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ တကာ တင္လဲေတြကို အခ်ဥ္ေဖာက္ရာကေန အခ်ဳိမွဳန္႕ရရွိႏိုင္သလို ပီေလာပီနံ၊ ၾကံရိုးနဲ႔ မုန္လာဥခ်ဳိလို အရာေတြကေနလည္း အခ်ဳိမွဳန္႕ကို ထုတ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒါေတြကို ဓာတ္ျပဳလိုက္တဲ့အခါ ဆားနဲ႔ဆင္တူတဲ့ အျဖဴေရာင္ အမွဳန္ေလးေတြရၿပီး အခ်ဳိမွဳန္႕လို႔ ျမန္မာလို ေခၚၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။
အခ်ဳိမွဳန္႕ကို ဟင္းေတြခ်က္တဲ့အခါမွာ အရသာ ပိုေကာင္းမြန္ေအာင္၊ ဆြတ္ျပဳတ္ေတြ ပိုခ်ဳိေအာင္၊ အေၾကာ္ေတြ၊ ေခါက္ဆြဲေတြ ပိုအရသာရွိေအာင္၊ ပဲငံပုရာရည္ ပိုအရသာေကာင္းေအာင္ အခ်ဳိမွဳန္႕ေတြကို ထည့္ေလ့ရွိပါတယ္။ အခ်ဳိမွဳန္႕ကို သဘာဝကေန ထြက္တဲ့ အစားအစာေတြကေန ရသလား၊ ဓာတ္ျပဳရာကေန ထြက္လာသလားဆိုတာကို ကိုယ္ခႏာ`တက မသိပဲ ႏွစ္မ်ဳိးစလုံးကို ေခ်ဖ်က္ေလ့ရွိတယ္လို႔ Dietitians Association of Australia အဖြဲ႔ရဲ့ ေျပာခြင့္ရသူ Anika Rouf က ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။
MSG လို႔ေခၚတဲ့ အခ်ဳိမွဳန္႕ကို ႏိုင္ငံတကာမွာရွိတဲ့ အစားအေသာက္ ၾကီးၾကပ္ကြပ္ကဲေရးအဖြဲ႔ အမ်ားအျပားက သာမာန္လူေတြ သုံးစြဲရင္ အႏာၱရာယ္မရွိတဲ့ အရာလို႔ သတ္မွတ္ေပးထားပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ်နဲ႔ နယူးဇီလန္ႏိုင္ငံက အစားအေသာက္ ၾကီးၾကပ္ကြပ္ကဲေရးအဖြဲ႔ Food Standards Australia New Zealand ကိုယ္တိုင္ကလည္း အခ်ဳိမွဳန္႕ဟာ သာမာန္လူေတြအတြက္ ေဘးကင္းတယ္လို႔ သတ္မွတ္ေပးထားပါတယ္။ အဲဒီအဖြဲ႔ရဲ့ တရားဝင္ ထုတ္ျပန္ခ်က္ထဲမွာကိုက အခ်ဳိမွဳန္႕ဟာ အေထြေထြလူဦးေရရဲ့ က်န္းမာေရးအတြက္ စိုးရိမ္စရာ မဟုတ္ဘူးလို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
သုေတသနေတြ၊ အစားအေသာက္ အာဏာပိုင္ေတြကေန အခ်ဳိမွဳန္႕ကို သာမာန္လူေတြစားရင္ ဘာမွ မျဖစ္ဘူးလို႔ ေျပာေနေပမယ့္ အခုအခ်ိန္အထိ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာဆိုရင္ အခ်ဳိမွဳန္ လုံးဝမသုံးဘူး ဆိုတဲ့ စာတမ္းကို လူျမင္သာေအာင္ ေဖာ္ျပၾကသလို၊ တခ်ဳိ႕ အစားအစာထုတ္ေတြမွာလည္း No MSG အခ်ဳိမွဳန္႔မပါဘူး ဆိုၿပီး ေရးထားေလ့ရွိပါတယ္။ လူအမ်ားအျပားကလည္း အခ်ဳိမွဳန္႕ကို မစားေတာ့ပဲ ၾကက္သားမွဳန္႕၊ ဟင္းအရသာမွဳန္႔နဲ႔ ပုဇြန္မွဳန္႕လို တျခားအရာေတြနဲ႔ အစားထိုး အသုံးျပဳလာၾကပါတယ္။
အခ်ဳိမွဳန္႕အေပၚ အဆိုးျမင္တဲ့အရာက ဘယ္ကေန စတင္သလဲ ဆိုတာကို ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္။ အခ်ဳိမွဳန္႔ကို ၁၉ ၀၈ ခုႏွစ္တုန္းက ဂ်ပန္မွာ စတင္ေဖာ္ထုတ္ၿပီး အသုံးျပဳလာတုန္းက ျပသာနာ မျဖစ္ခဲ့ေပမယ့္ ၁၉ ၆၈ ခုႏွစ္ေလာက္ကစၿပီး အျငင္းပြားဖြယ္ရာ ျဖစ္လာခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီႏွစ္မွာပဲ
Dr. Robert Ho Man Kwok ကေန New England Journal of Medicine ဆီ စာတစ္ေစာင္ေရးသားခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီစာရဲ့ ေခါင္းစဥ္က Chinese Restaurant Syndrome တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ရဲ့ ေရာဂါလကၡဏာစုမ်ား ျဖစ္ပါတယ္။ သူ႔ရဲ့ စာထဲမွာေတာ့ တရုတ္ – အေမရိကန္ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ အစားစားၿပီးတဲ့ေနာက္ သူ႔ရဲ့ ဂုတ္မွာ ထုံက်င္တာေတြ၊ အားအင္ခ်ိနဲ႔သလို ျဖစ္ၿပီး ရင္တုန္ပန္းတုန္ ျဖစ္တယ္ဆိုၿပီး ေရးသားထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။
တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ စားၿပီးတိုင္း အဲလို ျဖစ္ရတာကေတာ့ အစားအစာထဲမွာ ဆိုဒီယမ္ဓာတ္မ်ားလြန္းလို႔ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ထင္ေၾကးေပးထားၿပီး ပဲငံပုရာရည္ေၾကာင့္ ဒါမွမဟုတ္ ခ်က္ျပဳတ္ေရးမွာ သုံးတဲ့ ဝိုင္ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္မယ္ဆိုၿပီး မွတ္ခ်က္ျပဳခဲ့ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစားအစာထဲမွာ သုံးတဲ့ MSG အခ်ဳိမွဳန္႕ေၾကာင့္ ျဖစ္မယ္လို႔ သူ႔ရဲ့ စာထဲမွာ မွတ္ခ်က္ျပဳထားခဲ့ပါတယ္။
အဲဒီစာ တစ္ခုနဲ႔တင္ အဆိုမွဳန္႕ကို ဆန္႔က်င္တဲ့လုပ္ရပ္ေတြ မ်ားျပားလာရာက အခုဆိုရင္ လုံးဝ မစားသင့္တဲ့အရာ၊ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ လူကို သတ္တဲ့အရာ ဆိုၿပီး ရွဳျမင္လာၾကပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ အခ်ဳိမွဳန္႕ကိုသာ ဆန္႔က်င္ရွဳတ္ခ်လာတာမကေတာ့ပဲ တရုတ္အစားအစာေတြဟာ ေခါင္းကိုက္မႈေတြ၊ ရင္ဘတ္ေအာင့္တာေတြ၊ မူးေမာ္တာေတြ၊ အသက္ရွဳမဝတာေတြ ျဖစ္တယ္ဆိုၿပီး လူမ်ဳိးေရးဆိုင္ရာ အစားအစာေတြကို ခြဲျခားတဲ့အထိ ျဖစ္လာပါတယ္။
အဲဒီလိုနဲ႔ အစားအေသာက္ကိုအေျခခံတဲ့ လူမ်ဳိးေရးခြဲျခားမႈေတြျဖစ္လာခဲ့တယ္လို႔ အစားအေသာက္အေၾကာင္း ေရးသားထုတ္ေဝၿပီး ရုပ္ျမင္သံၾကားမွာလည္း တင္ျပသူ Adam Liaw က ေျပာပါတယ္။ တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ေတြဟာ ညစ္ပတ္တယ္၊ ေရာဂါဘရ ေပါင္းစုံတဲ့ေနရာသာ ျဖစ္တယ္၊ လမ္းေပၚက ေၾကာင္ေတြကို သတ္ပစ္သူေတြျဖစ္တယ္ဆိုတဲ့ ေျပာဆိုမႈမ်ဳိးနဲ႔ ၾကီးျပင္းလာခဲ့ရတယ္လို႔ သူက ေျပာပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အခ်ဳိမွဳန္႕နဲ႔ ဆက္စပ္ၿပီး အေမရိကန္အျပင္ တျခားႏိုင္ငံေတြကလည္း သုေတသန လုပ္တဲ့အခါမွာ အခ်ဳိမွဳန္စားတာနဲ႔ Chinese Restaurant Syndrome ဆိုတဲ့ တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ ေရာဂါ လကၡဏာစုနဲ့ တိုက္ရိုက္ဆက္သြယ္မႈ မရွိတာကို ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကရပါတယ္။
Anthony Bourdainဆိုတဲ့ ကြယ္လြန္သူ နာမည္ၾကီး ရုပ္ျမင္သံၾကား တင္ဆက္သူကေတာ့ သူပါဝင္ရိုက္ကူးတဲ့ Parts Unknown filmed in Sichuan အစားအေသာက္ ဆီးရီးမွာ မွတ္ခ်က္ေပးထားတာကေတာ့ Chinese Restaurant Syndrome ကုိ ဘာေတြက ျဖစ္ေစသလဲ ဆိုတာ သိၾကရဲ့လား၊ တကယ္ေတာ့ အဲဒီေရာဂါစုေတြဟာ လူမ်ဳိးေရး ခြဲျခားမႈေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာဆိုၿပီး ေျပာဆိုလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ေအာင္မေလး က်ေနာ္ ေခါင္းကိုက္လိုက္တာ၊ ဟိုတရုတ္တစ္ေယာက္ေၾကာင့္ ျဖစ္မယ္ ဆိုၿပီး ခနဲ႔တဲ့တဲ့နဲ႔ ေျပာဆိုသြားခဲ့ဖူးပါတယ္။
အခ်ဳိမွဳန္႕နဲ႔ Chinese Restaurant Syndrome ေရာဂါစုတို႔အၾကား တိုက္ရိုက္ ဆက္စပ္မႈ မရွိဘူးဆိုတာကို ေတြ႔ရွိထားေပမယ့္ ၾသစေၾတးလ်နဲ႔ နယူးဇီလန္ဆိုင္ရာ Food Standards Australia New Zealand states အဖြဲ႔ကေတာ့ အခ်ဳိမွဳန္႕ကို အစားမ်ားလြန္းတဲ့အခါမွာေတာ့ hypersensitivity-type reaction ေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေပမယ့္ အဲလို ေဝဒနာကို ခဏတာ ခံရတာျဖစ္ၿပီး ေရရွည္ ထိခိုက္မႈေတာ့ မျဖစ္ႏိုင္ဘူးလို႔ ေျပာဆိုထားပါတယ္။
အခ်ဳိမွဳန္႕ရဲ့ glutamates အစားမ်ားလို႔ ျဖစ္ေပၚတဲ့ ေဝဒနာကို အလက္ဂ်ီလို႔ မသတ္မွတ္ပဲ sensitivity သာ ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ အဲဒီေတာ့ အခ်ဳိမွဳန္႕နဲ႔ မတည့္တဲ့လူဟာ တျခား glutamates ပါဝင္တဲ့ သဘာဝ အစားအစာေတြကို စားရင္လည္း အလားတူ sensitivity ေတြ ခံစားရမွာ ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာဆိုလိုက္ပါတယ္။
ေျပာရမယ္ဆိုရင္ အခ်ဳိမွဳန္႕က လူေတြကို ဒုကၡေပးတာ မဟုတ္ဘူးဆိုေပမယ့္ တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆိုတဲ့ စကားအတိုင္း ဘာမဆို အလြန္အကြ်ံမစားသင့္တဲ့သေဘာကို ေဆာင္ထားရင္ေတာ့ ျပသာနာမရွိတဲ့ သေဘာ ျဖစ္ပါတယ္။
တရုတ္အစားအေသာက္ေတြကို စားလို႔ တခုခုျဖစ္တယ္ဆိုရင္လည္း အခ်ဳိမွဳန္႕ေၾကာင့္ မဟုတ္ပဲ တျခားအရာေတြေၾကာင့္သာ ျဖစ္မယ္လို႔ ေမာနပ္စ္တကၠသိုလ္က ပါေမာကၡ မာလင္ ေသာမတ္စ္က ေျပာပါတယ္။
Vegemite တို႔ Parmesan cheese ေတြထဲမွာလည္း အခ်ဳိမွဳန့္ဓာတ္ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အဲဒါကို စားလို႔ ဘာမွမျဖစ္ရင္ အခ်ဳိမွဳန္႕နဲ႔ မတည့္ဘူးလို႔ မေျပာႏိုင္ဘူးလို႔ သူက ေျပာပါတယ္။ အကယ္လို႔ အစားတခုခုကို စားလို႔ မတည့္ဘူးလို႔ ထင္ရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီး ဘယ္ဟာေၾကာင့္ အဲလို ျဖစ္ရသလဲ ဆိုတာကို သိေအာင္လုပ္သင့္တယ္လို႔လည္း Adam Lieu က ေျပာပါတယ္။ အကယ္လို႔ အခ်ဳိမွဳန္႕ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ တျခား သဘာဝ အစားအေသာက္ကို စားလို႔ ဘာမွမျဖစ္ပဲ အခ်ဳိမွဳန္႕ပါတဲ့ တရုတ္အစားကို စားမိလို႔ ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာရင္ မမွန္ႏိုင္ဘူး ဆိုတဲ့သေဘာ ျဖစ္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အခ်ဳိမွဳန္႕ေၾကာင့္မဟုတ္ပဲ ပဲနဲ႔ မတည့္တဲ့လူက ပဲငံျပာရည္ စားမိလို႔ ဒါမွမဟုတ္ sulphites, amines ေတြ ပါဝင္မႈမ်ားလို႔ ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ေျပာဆိုလိုက္ပါတယ္။
MSG အခ်ဳိမွဳန္႔မွာ ေကာင္းက်ဳိးေတြေရာ ရွိရဲ့လားလို႔ ေမးလာႏိုင္ပါတယ္။
Monosodium glutamate (MSG), a flavor enhancer in many asian food
ေဆာင္းပါးရွင္ Audrey Bougert ကေတာ့ MSG အခ်ဳိမွဳန္႔ဟာ အစားအေသာက္ကို အရသာ ပိုရွိေအာင္လုပ္ေပးႏိုင္တဲ့အျပင္ ရိုးရိုးဆားနဲ႔ ယွဥ္လိုက္ရင္ ဆိုဒီယမ္ ပါဝင္မႈက ၃ ပုံ ၁ ပုံသာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆားဓာတ္ေလွ်ာ့စားခ်င္တဲ့လူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သဘာဝကေန ရႏိုင္တဲ့ အေမြးအၾကိဳင္ေတြ၊ အသီးအႏွံေတြက အေကာင္းဆုံးပဲ ျဖစ္တယ္လို႔ အဟာရ ေဗဒပညာရွင္ Rouf က ေျပာပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ လူအိုရုံေတြမွာဆိုရင္ သက္ၾကီးေတြဟာ ဘာစားစား ခံတြင္းမေတြ႔တတ္သလို အနံ့ခံေကာင္းလြန္းတာမ်ဳိး ျဖစ္တတ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အဲလို အခ်ိန္မ်ဳိးမွာ ပိုစားဝင္ေအာင္ အခ်ဳိမွဳန္႕ ထည့္ေပးလိုက္ရင္ ခံတြင္းေတြ႔တာမ်ဳိး ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ Liaw က ေျပာပါတယ္။
အခ်ဳိမွဳန္႕ကို မေကာင္းေျပာတဲ့လူေတြ မ်ားျပားေနဆဲျဖစ္သလို တဖက္မွာလည္း အခ်ဳိမွဳန္႕ လူေတြ ထင္သလို မဆိုးဘူးလို႔ ေျပာဆိုလာသူေတြလည္း ပိုမို မ်ားျပားလာေနပါတယ္။ နာမည္ၾကီး စားဖိုမွဴးေတြနဲ႔ အစားအေသာက္အေၾကာင္း ေရးသားသူေတြျဖစ္တဲ့ David Chang Heston Blumenthal Fuchsia Dunlop နဲ႔ Helen Rosner ဟာ လူသိရွင္ၾကား အခ်ဳိမွဳန္႕ကို ေထာက္ခံသူေတြျဖစ္ၿပီး အခ်ဳိမွဳန္႕ရဲ့ ေကာင္းက်ဳိးကို ေျပာေလ့ရွိသူေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
အခ်ဳိမွဳန္႔ပါဝင္တဲ့ တရုတ္အစားေတြကို စားလို႔ Chinese Restaurant Syndrome ဆိုတဲ့ တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ ေရာဂါစုလကၡဏာေတြ ျဖစ္ရတဲ့အေၾကာင္း သိပၸံနည္းက်က် ေလ့လာတဲ့အခါမွာ မဟုတ္မမွန္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားၿပီျဖစ္လို႔ ဒီအခ်ိန္ဟာေတာ့ျဖစ္ MSG အခ်ဳိမွဳန္႔ရဲ့ မေကာင္းသတင္းကို မေျပာသင့္ေတာ့ဘူးပဲ သိပၸံရဲ့ ေတြ႔ရွိခ်က္ကို ယုံၾကည္သင့္တယ္လို႔ Liaw က ေျပာဆိုလိုက္တဲ့အေၾကာင္း Audrey Bourget ရဲ့ ေဆာင္းပါးကို ဘာသာျပန္ တင္ဆက္လိုက္ပါတယ္ရွင္။ က်မက မူလွဳိင္းသိမ့္ပါ။
ေလးစားစြာျဖင့္ ခရက္ဒစ္ေပးၿပီး ကူးယူေဖာ္ျပပါသည္…
Credit \\ original